Najlepsze ciastka śniadaniowe

4.49 (158 ocen)

  • 40 min

Najlepsze ciastka śniadaniowe. Idealne do zabrania do szkoły lub pracy. Z zewnątrz lekko chrupiące, w środku mięciutkie. Mają w sobie całe bogactwo smaku, nic dziwnego bo są tu i płatki owsiane, kawałki orzechów a także całe bogactwo ziaren i bakalii. Mogą stanowić pełnowartościową przekąskę.

  • 40 min

Składniki:

  • porcja na ok. 48 ciastek:
    1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
    3/4 szklanki wiórek kokosowych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    100 g mąki pszennej
    1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
    1/3 szklanki ziaren słonecznika
    2 łyżki ziaren siemienia lnianego
    1/3 szklanki cukru
    150 g mieszanych bakalii (dałam śliwki kalifornijskie, rodzynki, żurawinę i daktyle)
    3 łyżki jagód goji
    100 g miękkiego masła
    2 duże jajka

Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Przekąski

Najlepsze ciastka śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie drobno pokroić, dodać ok. 2 łyżek mąki, wymieszać.
    Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę, resztę mąki, orzechy, słonecznik, siemię lniane, cukier, jagody goji, wymieszać łyżką. Dodać bakalie, jeszcze raz wymieszać łyżką. Dołożyć miękkie masło, wbić jajka, wyrobić ciasto.
  • 2. Lekko wilgotnymi rękami formować na kształt kuli o wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (nie spłaszczać).
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować