Mus czekoladowy na jogurcie

4 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosty i szybki do przygotowania deser. Z jogurtem naturalnym, gorzką czekoladą i miodem, lekki, delikatny, pyszny!

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki żelatyny
    1-2 łyżeczki ciemnego kakao
    50g gorzkiej czekolady
    0,5 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Miód
    Tarta czekolada, ozdoby cukrowe
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Mus czekoladowy na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę oraz cukier waniliowy.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kakao i wymieszać dokładnie tak, aby nie było grudek.
    Mleko i czekoladę przestudzić do temperatury pokojowej.
    Jogurt, czekoladę i mleko połączyć – zmiksować mikserem, dosłodzić miodem do smaku.
    Mus przełożyć do pucharków lub innych dowolnych szklaneczek, schłodzić, aby stężał.
    Przed podaniem mus oprószyć startą czekoladą i dodać ozdoby cukrowe. Mus można podać z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub innymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować