Masz nadmiar makaronu? Jajka w lodówce i warzywa? Potrzebujesz tylko formy silikonowe do muffin i trochę chęci, by stworzyć danie, które warto podać na śniadanie, przekąskę lub kolację. Warto :)
Składniki:
ok.12 sztuk
(nie podaję konkretnej ilości poszczególnych składników, gdyż to zależy od tego jakich składników chcesz mieć więcej w muffinie)
5 jajek
salami
papryka
½ małej cukinii
makaron nitki (ugotowany)
sól i pieprz
2 łyżki tajskiego sosu chili, słodkiego
¼ cebuli
szczypiorek
Muffiny jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroję drobno i podsmażam na oliwie. Cukinię kroję drobno, solę i po krótkim czasie odlewam nadmiar wody. Jajka rozkłócam.
Do miski daję podsmażoną cebulę, cukinię, pokrojone w paski salami, paprykę w kostkę, dorzucam ok. 2 garści makaronu, drobno pokrojony szczypiorek. Doprawiam solą i pieprzem, wlewam jajka i tajski sos. Mieszam, aby składniki się połączyły.
Masę przekładam do foremek silikonowych do muffin i wkładam do nagrzanego piekarnika do 190C i piekę ok. 30 min, aż jajka się zetną a całość zarumieni.
Komentarze