MUFFINY JAJECZNE

4.5 (172 ocen)

Masz nadmiar makaronu? Jajka w lodówce i warzywa? Potrzebujesz tylko formy silikonowe do muffin i trochę chęci, by stworzyć danie, które warto podać na śniadanie, przekąskę lub kolację. Warto :)

Składniki:

  • ok.12 sztuk
    (nie podaję konkretnej ilości poszczególnych składników, gdyż to zależy od tego jakich składników chcesz mieć więcej w muffinie)
    5 jajek
    salami
    papryka
    ½ małej cukinii
    makaron nitki (ugotowany)
    sól i pieprz
    2 łyżki tajskiego sosu chili, słodkiego
    ¼ cebuli
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroję drobno i podsmażam na oliwie. Cukinię kroję drobno, solę i po krótkim czasie odlewam nadmiar wody. Jajka rozkłócam.
    Do miski daję podsmażoną cebulę, cukinię, pokrojone w paski salami, paprykę w kostkę, dorzucam ok. 2 garści makaronu, drobno pokrojony szczypiorek. Doprawiam solą i pieprzem, wlewam jajka i tajski sos. Mieszam, aby składniki się połączyły.
    Masę przekładam do foremek silikonowych do muffin i wkładam do nagrzanego piekarnika do 190C i piekę ok. 30 min, aż jajka się zetną a całość zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować