Muffiny „chocolate chip”

5 (1 ocen)

  • 25 min

Idealne czekoladowe muffinki. Będą u znajomej w odwiedzinach poczęstowała mnie tymi muffinkami…. Po prostu nie mogłam przestać jeść … delikatne, wilgotne ciasto czekoladowe rozpływa się w ustach a dodatkowy atut tej słodkości robi się je w ekspresowym tempie. Polecam

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 12 muffinek:
    2 szklanki ( ok.250g) mąki pszennej ( przesianej)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao ( dobrej jakości)
    1 (ok 170g) szklanka cukru pudru
    150g drobinek czekoladowych „chocolate chips) – lub posiekaną czekoladę
    1 szklanka (250ml) mleka
    1/3 szklanki (90ml) oleju
    1 duże jajko
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny „chocolate chip” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffinki chocolate chips 1. W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki ( mąka/proszek do pieczenia/soda/ kakao/ płatki czekoladowe/ cukier puder), w drugim naczyniu wszystkie mokre składniki (mleko/olej jajko/ekstrakt). Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać szybko, żeby składniki wszystkie się połączyły. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, na góre każdej muffinki dodatkowo rzucić kilka drobinek czekolady. Piec ok 20 minut w temperaturze 200st.
    Gotowe muffinki dekorujemy według uznania polewą czekoladową czy cukrem pudrem lub kolorowym lukrem.

Porady

Gotowe muffinki dekorujemy według uznania polewą czekoladową czy cukrem pudrem lub kolorowym lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować