Muffinki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło roztopić, cukier wanilinowy i puder, następnie dodać jogurt, wbić jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kolejno dodać do niej rzadką masę i wymieszać, Foremki do muffinek wysmarować olejem i nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 min w temp. 180 stopni, do uzyskania złotego koloru.
Masa: Pół szklanki mleka zagotować z cukrem wanilinowy i kryształem, po zagotowaniu dodać śmietankę i ponownie zagotować, pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Masę jajeczną wlać do gotującego mleka i mieszać do uzyskania aksamitnego budyniu, następnie zdjać z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, dodawać stopniowy wystudzony budyń. Muffinki rozciąć na 2/3 wysokości, wycinając równocześnie zagłębienie. Wysmarować nutellą, napełnić masą, przykryć odciętą częścią muffinki, na wierzchu posmarować polewą zrobioną z wymieszanego serka mascarpone z nutellą.
Porady
Muffinki można również posypać startą mleczną czekoladą.
Komentarze