Muffinki kuskusowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zastanawiałam się co podać do zupy, bo nie miałam ochoty na zwykły chleb. W poszukiwaniu inspiracji otworzyłam szafkę i wpadłam na pomysł stworzenia mięciutkich i puszystych muffinek z kuskusu. Pomysł okazał się strzłem w 10 :)

  • 35 min

Składniki:


  • - 50 g kuskusu
    - 1 szklanka bulionu
    - 1 jajko
    - 3 łyżki mąki
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - sól i pieprz

    * Składniki wystarczają na 4 babeczki. Jeśli chcemy przygotować ich więcej, wystarczy podwoić proporcje.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki kuskusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kuskus wsypujemy do naczynia, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na napęcznienia. Gdy ten wchłonie już cały bulion, dodajemy łyżkę masła oraz posiekanej natki pietruszki, mieszamy i studzimy.
  • 2 2. Gdy kuskus delikatnie ostygnie dodajemy do niego jajko, 3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3 3. Powstałą masą napełniamy silikonowe babeczki ustawione na blaszce*.

    * Do przygotowania babeczek możemy użyć także specjalnej formy do pieczenia muffinek.
  • 4 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy muffinki przez około 20 - 25 minut. Życzę smacznego! :)

Porady

Prezentowane babeczki są idealnym dodatkiem do zup i gulaszu. Jeśli chcemy wykorzystać je jako samodzielną przekąskę lub nadać im więcej smaku, możemy dodać do masy podsmażoną cebulkę, ser żółty lub kawałki wędliny. Muffinki kuskusowe świetnie smakują także na słodko. Wtedy do masy dodajemy odrobinę cukru, a jeszcze ciepłe podajemy z ulubonym dżemem lub nutellą :D

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować