Potrawka warzywna z gruszką i kaszą kuskus smakowo utrzymana w orientalnym klimacie. Kompozycję uzupełnia jajko sadzone. Danie proste i pożywne, dla wegetarian i nie tylko. Polecam!
Składniki:
Na 8 porcji:
8 jajek
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
½ szklanki suchej kaszy kuskus
1 większa cukinia (350 g)
300 g czerwonych pomidorków koktajlowych
1 nieduża gruszka (120 g)
14 cm – owy kawałek smukłego pora (75 g)
2 łyżki posiekanej bazylii
3 łyżki oliwy lub oleju
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
¼ szklanki wody
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
szczypta papryki ostrej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
Kuskusowe curry z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i odłożyć.
Pora posiekać, pozbawioną gniazd nasiennych gruszkę drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pora i gruszkę, wsypać curry, owoce kolendry i ostrą paprykę. Smażyć 2 – 3 min, mieszając. Dołożyć pokrojoną w małą kostkę cukinię i krótko przesmażyć. Składniki podlać wodą, następnie dusić 10 min, często mieszając.
2.Po tym czasie dodać przekrojone na połówki pomidorki i dusić jeszcze 7 – 10 min.
3.Następnie dodać wcześniej przygotowaną kaszę i bazylię – dokładnie wymieszać. Dołożyć jogurt, ponownie wymieszać i całość chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać z jajkiem sadzonym przygotowanym na rozgrzanym tłuszczu, doprawionym szczyptą soli.
Komentarze