Ciasto Mrówkowiec mojej mamy

4.46 (177 ocen)

  • 60 min

Bardzo tanie,proste i szybkie ciasto, które zawsze robiła moja mama. Wbrew pozorom ma bardzo oryginalny smak, który świetnie komponuje się z kawą.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 gram margaryny
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    olejek migdałowy
    6 jajek
Wystaw ocenę:

4.46 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto mrówkowiec mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27osq59 1. Ucieramy margarynę z cukrem.
  • image-1wxgqsn 2. Dodajemy kolejno po jajku i porcjami mąki (do ostatniej porcji mąki dodajemy proszek do pieczenia)
  • image-16aq3dd 3. Pod koniec ucierania dodajemy olejek i mak.
  • image-1b9n8bt 4. Wykładamy ciasto na wyłożoną papierem blachę i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. ( ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika )

Porady

Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować