Misa rozmaitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krokiety:
Ugotowany wcześniej w osolonej wodzie ziemniak i brokuł, ugniatamy tłuczkiem, doprawiamy przyprawami, dodajemy bułkę tartą i pocięty na małe kawałeczki plaster sera wędzonego. Formujemy małe krokieciki. Mąkę łączymy z mlekiem, dodajemy odrobinę soli. Ma to być dość gęste ciasto. Obtaczamy każdy krokiet w bułce tartej, a następnie w cieście i ponownie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z dipem jogurtowym.
Dip:
- jogurt mieszamy z miętą i przyprawami (do smaku).
Misa rozmaitości:
Sałatę układamy dookoła talerza. Jedną połówkę awokado obieramy, kroimy w plasterki, polewamy sokiem z cytryny. Drugą część awokado zostawiłam do ozdoby z pestką. Ser wędzony rolujemy, tniemy na pół i wkładamy w różne miejsca, tak samo z krokietami, przekrajamy na pół lub zostawiamy w całości. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Jajko wrzucamy do posolonego wrzątku, gotujemy na małym ogniu ok. 2 min. Wyjmujemy odcedzamy z wody i kładziemy na talerz. Ozdabiamy jadalnymi bratkami. Polewamy miętowym dipem.
Komentarze