Mini tortille z pieczonym łososiem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zamiast tradycyjnych kanapek akie tortille mogą być wspaniałą przekąską.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej
    Gorąca woda około 200 ml
    3 łyżki oleju
    Płaska łyżeczka soli
    Składniki nadzienia:
    300 gram łososia norweskiego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    Pół główki sałaty liściastej strzępiastej
    3 pomidory
    Ogórek gruntowy
    Majonez lub gęsty sos czosnkowy
    Przyprawa do ryb
    Sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tortille

Mini tortille z pieczonym łososiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj tortille. Wszystkie składniki przełóż do miski i połącz drewnianą szpatułką, a następnie wyrób ciasto około kilka minut.(Można też użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Następnie uformuj niewielkie kule i rozwałkuj je cienko na kształt niewielkiego, okrągłego placuszka. Każdy kładź na rozgrzanej patelni i piecz, aż pojawią się lekkie brązowe pęcherzyki.
  • 2. Przygotuj rybę. Łososia pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny i obsyp przyprawą do ryb. Odstaw na około pół godziny. Następnie wkrop olejem i przełóż do brytfanki. Piecz w piekarniki nagrzanym do temperatury 200 stopni. piecz około 15 minut.
  • 3. Przygotuj pozostałe składniki. Sałatę przepłukaj i porwij na mniejsze kawałki. Pomidory, ogórki umyj i pokrój na cienkie plastry. Tortille posmaruj cienką warstwą majonezu, kładź porcje łososia, przykryj sałatą, a na koniec połóż kawałki ogórka, pomidora, ponownie cienką warstwę majonezu. Przykryj drugą częścią tortilli. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować