Zamiast tradycyjnych kanapek akie tortille mogą być wspaniałą przekąską.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka=250 ml
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
Gorąca woda około 200 ml
3 łyżki oleju
Płaska łyżeczka soli
Składniki nadzienia:
300 gram łososia norweskiego
3 łyżki oleju rzepakowego
Pół główki sałaty liściastej strzępiastej
3 pomidory
Ogórek gruntowy
Majonez lub gęsty sos czosnkowy
Przyprawa do ryb
Sok z jednej cytryny
Mini tortille z pieczonym łososiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj tortille. Wszystkie składniki przełóż do miski i połącz drewnianą szpatułką, a następnie wyrób ciasto około kilka minut.(Można też użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Następnie uformuj niewielkie kule i rozwałkuj je cienko na kształt niewielkiego, okrągłego placuszka. Każdy kładź na rozgrzanej patelni i piecz, aż pojawią się lekkie brązowe pęcherzyki.
2.Przygotuj rybę. Łososia pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny i obsyp przyprawą do ryb. Odstaw na około pół godziny. Następnie wkrop olejem i przełóż do brytfanki. Piecz w piekarniki nagrzanym do temperatury 200 stopni. piecz około 15 minut.
3.Przygotuj pozostałe składniki. Sałatę przepłukaj i porwij na mniejsze kawałki. Pomidory, ogórki umyj i pokrój na cienkie plastry. Tortille posmaruj cienką warstwą majonezu, kładź porcje łososia, przykryj sałatą, a na koniec połóż kawałki ogórka, pomidora, ponownie cienką warstwę majonezu. Przykryj drugą częścią tortilli. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Komentarze