mielone w takiej panierce podpatrzyłam u Ewy Wachowicz gdy robiła mielone bodajże z indyka. Ja zrobiłam z szynki wieprzowej....
Składniki:
400 g świeżej szynki wieprzowej
1/2 szk prażonej cebulki
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
kilka łyżek zimnej wody
kilka kromek chleba ( może być czerstwe )
2 jajka
olej do smażenia
Mielone w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Od kromek chleba odciąć skórki i pokroić miękisz w kostkę lub paseczki i położyć na talerzu. Jajka rozbełtać na talerzu z odrobiną soli. Mięso umyć i zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku i przełożyć je do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz prażoną cebulkę i przyprawy oraz wodę i wyrobić masę. Na patelni rozgrzać olej.
2.Z masy mięsnej formować kotlety, zanurzać je w jajku a następnie w pokrojonym chlebie.' Formować kotlety uklepując aby chleb przywarł do mięsa. Kłaść je na patelni z olejem i smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron. Te kotlety należy smażyć trochę dłużej niż zwykłe bo są grubsze.' Podawać na gorąco bo wtedy są najlepsze a chleb fajnie chrupie.
Komentarze