Mielone w chlebie

4.5 (145 ocen)

mielone w takiej panierce podpatrzyłam u Ewy Wachowicz gdy robiła mielone bodajże z indyka. Ja zrobiłam z szynki wieprzowej....

Składniki:

  • 400 g świeżej szynki wieprzowej
    1/2 szk prażonej cebulki
    2 ząbki czosnku
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    kilka łyżek zimnej wody
    kilka kromek chleba ( może być czerstwe )
    2 jajka
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Kotlety

Mielone w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Od kromek chleba odciąć skórki i pokroić miękisz w kostkę lub paseczki i położyć na talerzu. Jajka rozbełtać na talerzu z odrobiną soli. Mięso umyć i zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku i przełożyć je do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz prażoną cebulkę i przyprawy oraz wodę i wyrobić masę. Na patelni rozgrzać olej.
  • 2. Z masy mięsnej formować kotlety, zanurzać je w jajku a następnie w pokrojonym chlebie.' Formować kotlety uklepując aby chleb przywarł do mięsa. Kłaść je na patelni z olejem i smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron. Te kotlety należy smażyć trochę dłużej niż zwykłe bo są grubsze.' Podawać na gorąco bo wtedy są najlepsze a chleb fajnie chrupie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować