Żurek w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby opłukać, namoczyć, gotować z tej samej wodzie pół godziny. Dodać oczyszczone warzywa i przyprawy, włożyć kiełbasę i boczek, gotować 30 minut. Wyjąć mięsa i warzywa, wywar przecedzić, wlać zakwas, dodać pokrojoną kiełbasę, posiekany boczek i grzyby, zagotować, zestawić. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, można dodać suszony majeranek. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Z chlebków ściąć wierzch, wyjąć ze środka miąższ, zostawiając 0,5 cm warstwę przy skórce. Wstawić chlebki do piekarnika i lekko podsuszyć, około 10-15 minut .Wlać podgrzany żurek, włożyć jajka.
Komentarze