Żurek w chlebie

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis na tradycyjny żurek dostałam od mojej mamy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 0,5 litra żuru (zakwasu)
    - 25 dag białej surowej kiełbasy
    - 20 dag wędzonego boczku
    - 2 cebule
    - sól i pieprz
    - liść laurowy
    - ziele angielskie
    - 3 suszone grzyby
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 jajka
    2 chlebki okrągłe
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pieczywo Jajko

Żurek w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby opłukać, namoczyć, gotować z tej samej wodzie pół godziny. Dodać oczyszczone warzywa i przyprawy, włożyć kiełbasę i boczek, gotować 30 minut. Wyjąć mięsa i warzywa, wywar przecedzić, wlać zakwas, dodać pokrojoną kiełbasę, posiekany boczek i grzyby, zagotować, zestawić. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, można dodać suszony majeranek. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Z chlebków ściąć wierzch, wyjąć ze środka miąższ, zostawiając 0,5 cm warstwę przy skórce. Wstawić chlebki do piekarnika i lekko podsuszyć, około 10-15 minut .Wlać podgrzany żurek, włożyć jajka.

Porady

Żurek można podac na talerzu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować