Podwójny krem:
1 budyń smietankowy duży
350 g margaryny lub masła
3 łyżki cukru
0,75 litra mleka (3 szklanki)
4 duże łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
3 łyżki spirytusu lub innego alkoholu o smaku czekolady lub orzechów
Wkładka kokosowa:
4 białka
1 szklanka cukru
10 g wiórków kokosowych (1 paczka)
20 g cukierków czekoloadowo-rzechowych "Michaszki"
gorzka czekolada do starcia
brytfanna 36x24cm
Michaszek śmietankowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed wylaniem masy biszkoptowej i kokosowej trzeba natłuścić brytfannę i nałożyć pergamin, wtedy ciasto nie przyklei się.
Robimy jeden biszkopt w dwóch kolorach. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka. Mieszamy z mąką, proszkiem. Połowę masy wylewamy na brytwannę. Resztę mieszamy z kakao i wylewamy na jasną masę. Piefczemy 20 minut w 200 stopniach.
2.Aby zrobić budyń do masy, gotujemy 2 szklanki mleka z odrobiną masła i cukru. Niecałą szklankę mieszamy z budyniem i wylewamy na wrzące mlekomieszją c energicznie. Odstawiamy gotowy budyń do ostygnięcia.
3.Białka ubijamy z cukrem, następnie dodając kokosowe wiórki. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na około 35 minut w 180 stopniach.
4.Ostudzony biszkopt kroimy na pół: jasny kładziemy na spód i ponczujemy oranżadą. Miksujemy margarynę powoli dodając zimny budyń i spirytus. Połowę masy zostawiamy, aby ją z miksować z nutellą.
5.Białą masę z drobno pokrojonymi cukierkami kładziemy na jasny biszkopt. Na masę układamy ostudzoną wkładkę kokosową a na nią krem z nutellą. Wszystko przykrywamy ciemnym biszkoptem. Posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.
Porady
Warto zostawić 3 łyżki masy na koniec by posmarować z wierzchu tort, zapobiega to jego wysychaniu i gorzka czekolada ładnie wygląda.
Komentarze