Michaszek śmietankowo- czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Jak zwykle dzieło eksperymentu smakowało wszystkim:)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasno-ciemny:
    5 jaj
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    oranżada gazowana do nasączenia

    Podwójny krem:
    1 budyń smietankowy duży
    350 g margaryny lub masła
    3 łyżki cukru
    0,75 litra mleka (3 szklanki)
    4 duże łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
    3 łyżki spirytusu lub innego alkoholu o smaku czekolady lub orzechów
    Wkładka kokosowa:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    10 g wiórków kokosowych (1 paczka)

    20 g cukierków czekoloadowo-rzechowych "Michaszki"
    gorzka czekolada do starcia
    brytfanna 36x24cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Cukierki

Michaszek śmietankowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed wylaniem masy biszkoptowej i kokosowej trzeba natłuścić brytfannę i nałożyć pergamin, wtedy ciasto nie przyklei się.
    Robimy jeden biszkopt w dwóch kolorach. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka. Mieszamy z mąką, proszkiem. Połowę masy wylewamy na brytwannę. Resztę mieszamy z kakao i wylewamy na jasną masę. Piefczemy 20 minut w 200 stopniach.
  • 2. Aby zrobić budyń do masy, gotujemy 2 szklanki mleka z odrobiną masła i cukru. Niecałą szklankę mieszamy z budyniem i wylewamy na wrzące mlekomieszją c energicznie. Odstawiamy gotowy budyń do ostygnięcia.
  • wkładka kokosowa 3. Białka ubijamy z cukrem, następnie dodając kokosowe wiórki. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na około 35 minut w 180 stopniach.
  • miksowanie masy budyniowej z nutellą 4. Ostudzony biszkopt kroimy na pół: jasny kładziemy na spód i ponczujemy oranżadą. Miksujemy margarynę powoli dodając zimny budyń i spirytus. Połowę masy zostawiamy, aby ją z miksować z nutellą.
  • masa czekoladowa 5. Białą masę z drobno pokrojonymi cukierkami kładziemy na jasny biszkopt. Na masę układamy ostudzoną wkładkę kokosową a na nią krem z nutellą. Wszystko przykrywamy ciemnym biszkoptem. Posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.

Porady

Warto zostawić 3 łyżki masy na koniec by posmarować z wierzchu tort, zapobiega to jego wysychaniu i gorzka czekolada ładnie wygląda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować