CIASTO MICHASZEK

4.5 (170 ocen)

ciasto zachwyca swym smakiem, warstwowe, pełne niespodzianek w środku

Składniki:

  • Biszkopt:
    Ciasto orzechowe:
    4 jajka,
    1/2 szkl. mąki,
    ½ szkl. cukru
    ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka octu

    Masa czekoladowa:
    1 szkl. mleka,
    ½ szkl. cukru,
    1 budyń waniliowy,
    2 łyżki kakao,
    30 ml likieru czekoladowego,
    5 herbatników maślanych,
    1 kostka masła

    Pianka śmietankowa:
    400 ml śmietany 30%,
    1 łyżka cukru pudru,
    1 łyżka żelatyny,
    8 cukierków Michaszki,

    Polewa:
    ½ op. czekolady mlecznej,
    ½ op. Czekolady gorzkiej
    2 łyżki masła,
    2 łyżki śmietany 18%

    Dodatkowo:
    słoik wiśni drylowanych,
    ciemne herbatniki,
    herbata do nasączenia,
    liście czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto michaszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24X38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
  • 2. Krem czekoladowy:
    1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie likier i kakao. Herbatniki drobno mielimy, dodajemy do masy, mieszamy.
  • 3. Masa śmietankowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy, następnie ostudzoną żelatynę a na końcu cukierki, mieszamy delikatnie łyżką
  • 4. Polewa:

    Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie.
  • 5. PRZEŁOŻENIE CIASTA:

    Biszkopt smarujemy masą czekoladową, wciskamy wiśnie osączoną z zalewy, układamy warstwę herbatników nasączonych w herbacie, smarujemy pianką śmietankową, układamy drugą warstwą herbatników, polewamy rozpuszczoną czekoladą, ozdabiamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować