mexicana - burrito w pełnoziarnistej tortilli

4.5 (148 ocen)

  • 45 min

Na burrito "czaiłam" się od jakiegoś czasu ale nigdy jakoś nie było nam po drodze. Do minionego weekendu :) Burrito to nic innego jak mięso mielone a'la chilli con carne zawinięte w tortillę. Ja dodałam od siebie jeszcze żółty ser, który podczas podsmażania tortilli ładnie się rozpuścił. Polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • tortilla

    Składniki:
    - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
    - 0,5 łyżeczki soli
    - 150-200 ml gorącej wody
    - 50 ml oliwy z oliwek

    Składniki (na 10-12 porcji):
    - 300g mięsa mielonego wołowego
    - 200g mięsa mielonego drobiowego
    - puszka pomidorów bez skórki
    - puszka czerwonej fasoli
    - 1 duża papryczka chilli
    - 2 czerwone papryki (lub jedna czerwona i jedna żółta)
    - 1 duża cebula
    - oregano, bazylia, świeży czosnek, suszona papryka ostra i słodka, kminek mielony
    - sól & pieprz
    - pełnoziarniste tortille
    - starty ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mexicana - burrito w pełnoziarnistej tortilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę dokładnie przypalić palnikiem lub podsmażyć na patelni (ma być czarna). Jeszcze gorącą wrzucamy do torebek i szczelnie zamykamy. Wystudzić. Po wystudzeniu obrać ze skóry i usunąć gniazdo nasienne.
  • 2. Mięso wrzucamy na niewielką ilość oleju i szybko podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i papryczkę chilli i przyprawiamy. Smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru.
  • 3. Pomidory miksujemy z przyprawami (2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 ząbki czosnku i papryka -wg smaku). Pomidorowym sosem zalewamy usmażone mięso. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolkę z puszki i szczyptę kminku mielonego. Smażymy do miękkości.
  • 4. Mąkę przesiać, dodać sól, wodę i oliwę. Ugnieść elastyczne i miękkie ciasto. Uformować kulę i wsadzić ją do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę.
    Ciasto podzielić na 8 części (w zależności od wielkości patelni - u mnie 26cm). Każdą kulkę rozwałkować na cienkie placki. Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni i "smażyć" ją przez ok.30 sekund z każdej strony. (podczas pieczenia tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami).
    Po zdjęciu tortilli z patelni, układać je w stosik.

    Tortille delikatnie podgrzać na patelni (żeby była elastyczna). Na środku tortilli położyć trochę sera i 2-3 łyżki farszu. Zawijać jak krokiety. Podsmażyć na patelni.
  • 5. Podawać z ulubionym sosem.

    Smacznego!

Porady

Jeśli chcecie, aby Wasza tortilla nie obeschła - należy przykryć ją wilgotną ściereczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować