Marmurkowy ser żółty z chili, pietruszką i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam domowy żółty ser. Dla mnie jest to smak dzieciństwa - mama taki robiła, ale zazwyczaj czysty bez dodatków. Ja bardzo lubię nowości, więc często tradycyjne smaki łączę z czymś nowym i nie zawsze oczywistym.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1,5 kg wiejskiego białego twarogowego sera
    litr wiejskiego mleka
    100 g masła
    łyżeczka soli
    łyżeczka octu winnego
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka kurkumy
    3 żółtka
    łyżka płatków chili
    łyżka suszonego czosnku
    łyżka suszonej pietruszki

    płatki suszonej słodkiej papryki w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Ser

Marmurkowy ser żółty z chili, pietruszką i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszony ser zalewamy mlekiem i podgrzewamy 5-8 minut. Studzimy, przecedzamy przez sito. Na szerokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy ser (garść sera zostawiłam), sól, ocet, żółtka, kurkumę oraz płatki chili, czosnek i pietruszkę. Smażymy jednocześnie mieszając łopatką do uzyskania płynnej, ciągnącej konsystencji. Dodajemy sodę i wkruszamy resztę sera i ciągle mieszając podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Okrągłą miskę o płaskim dnie lub keksówkę (zależy jaki kształt chcemy uzyskać) wykładamy papierem do pieczenia. Papier posypujemy płatkami papryki, a następnie wylewamy ser. Wierzch sera również posypujemy płatkami. Ostudzony ser odstawiamy na noc do lodówki, aby zastygł.

Porady

Uwielbiamy pikantne smaki, ale jak wolicie bardziej delikatne to zmniejszcie ilość chili i dodajcie płatków suszonej słodkiej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować