MALINOWE TIRAMISÙ z CYTRYNOWYMI CIASTECZKAMI (TIRAMISÙ con MOUSSE ai LAMPONI e BISCOTTI al LIMONE)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pewnie wielu z Was zna ten pyszny letni deser. Ja proponuję Wam jego owocową wersję z cytrynowymi ciasteczkami i aksamitnym musem malinowym. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 4 porcje:

    ok 12 ciasteczek (najlepiej o smaku cytrynowym)
    250 g malin
    400 ml śmietany kremówki 30-36%
    80 g cukru
    50 ml soku jabłkowego
    10 g żelatyny (u mnie w płatkach)

    do dekoracji:
    kolorowe cukiereczki
    maliny
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Malinowe tiramisù z cytrynowymi ciasteczkami (tiramisù con mousse ai lamponi e biscotti al limone) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie umyj pod bierzącą wodą i zmiksuj blenderem.
  • 2. W rondelku zagotuj 125 ml wody z cukrem, a następnie dodaj przetarte przez sito zmiksowane maliny. Wszystko doprowadź do wrzenia.
  • 3. Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja moją namaczam na 5 min. w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wyciskam) i dodaj do gorącego syropu malinowego. Dokładnie rozpuść żelatyne i tak przygotowaną "galaretkę" wystudź.
  • 4. Zimną śmietanę ubij na pianę (nie za sztywną). 1/3 ubitej śmietany odłóż, a do reszty delikatnie mieszając dodaj wystygniętą, ale nie stężałą "galaretkę" malinową. Jeśli masz czas obie śmietany wsadź do lodówki na kilkanaście minut, żeby lekko stężały.
  • 5. Przygotuj 4 pucharki, w których przygotujesz tiramisù.
    Rozgrusz ciasteczka i połowę z nich wyłóż na dno każdego pucharka, a następnie skrop odrobiną soku jabłkowego. Teraz stwórz wartwę z białej ubitej śmietany.Śmietanę malinową przełóż najlepiej do worka cukierniczego i wyciśnij po trochę do każdego pucharka. Następnie powtórz warsty: biszkopty skropione sokiem, śmietana biała i śmietana malinowa.
  • 6. Udekoruj cukiereczkami, świeżymi owowcami lub starta na tarce czekoladą. Tak przygotowane deserki włóż na kilka godzin do lodówki.
    Buon Appetito!

Porady

Do przygotowania tego deseru można użyć owoców świeżych lub mrożonych. Zamiast malin można użyć truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Maliny Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować