BRZOSKWINIOWE TIRAMISÙ (TIRAMISÙ alla PESCA)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chociaż oryginale znane wszystkim kawowe tiramisù jest niepowtarzalne w smaku, czasami można poeksperymentować. Na letnie dni polecam ten pyszny brzoskwiniowy deser.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 4 porcje:

    200 g serka maskarpone
    2 jajka
    2 łyżki drobnego cukru
    200 g podłużnych biszkoptów-savoiardi
    2 bardzo dojrzałe brzoskwinie lub nektaryny
    sok brzoskwiniowy lub słodka herbata brzoskwiniowa
    wódka brzoskwiniowa (opcjonalnie)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Brzoskwiniowe tiramisù (tiramisù alla pesca) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1o7ruoc 1. Owoce dokładnie umyj pod bierzącą wodą, oczyść i pokrój na kawłeczki.
  • 2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • 3. W osobnej misce rozetrzyj dokładnie serek maskarpone, a następnie ciągle miksując dadawaj stopniowo ubite żółtka. Ubijaj do moementu uzyskania kremowej konsystencji.
  • 4. Teraz delikatnie mieszając szpatułką dodaj ubite białka i połącz ze sobą składniki.
  • image-08oox0j 5. Przygotuj 4 pucharki, w których przygotujesz tiramisù.
    W miseczce przygotuj sok brzoskwiniowy (wg uznania możesz dodać trochę alkoholu). Maczaj w nim biszkopty (nie za długo) i wyłoż nimi dna pucharków.

    Teraz do każdego pucharka wyłóż warstwę kremu i kawałeczki brzoskiwń. Przykryj kolejną warstwą moczonych biszkoptów, a następnie kremem i kawałkami owoców.
  • 6. Tak przygotowane deserki włóż na min 1 godzine do lodówki.
    Buon Appetito!

Porady

Można użyć brzoskwiń z puszki. Białka można zastąpić bitą śmietaną (ok.200 ml).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Nektar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować