KLASYCZNE WŁOSKIE TIRAMISÙ

4.5 (157 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Najsłynniejszy włoski deser. Jego nazwę tłumaczy się jako "poderwij mnie". Rzeczywiście stawia na nogi i poprawia humor. Jest lekkie, puszyste, zachwyca połączeniem smaków: delikatnego serka, mocnej kawy i słodkich biszkoptów.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 30 dag podłużnych biszkoptów ( na formę wielkości 24cm x 28cm)
    50 dag serka maskarpone
    3 jajka
    6 łyżek cukru
    ok. 400 ml  kawy
    ok. 50 ml alkoholu (opcjonalnie)
    ok. 2 łyżki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Klasyczne włoskie tiramisù - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TIRAMISU 1. Przygotuj mocną kawę (najlepiej espresso), dodaj 2 łyżki cukru i alkohol. Odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żóltek.
  • 3. W kąpieli wodnej ubijaj mikserem żóltka z 2 łyżkami cukru na jasnokremową masę. Ściągnij miskę z kąpieli wodnej.
    Serek zmiksuj z 2 łyżkami cukru. Następnie dodawaj stopniowo ubite żółtka i powoli mieszaj mikserem, aż składniki się połączą i powstanie puszysty krem.
  • 4. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Ubite białka stopniowo dodawaj do naczynia z kremem i delikatnie mieszaj łyżką.
  • 5. Bierz po 1 biszkopcie i na moment zanurzaj w kawie (mają być wilgotne tylko z wierzchu). Nasączaj jeden po drugim i układaj rzędami, aż przykryją dno formy. Nie przejmuj się "nieszczelnościami" spodu - wypełnią się kremem.
  • TIRAMISU 6. Wyłóż na ciasto połowę kremu i oprósz przez sitko kakao z odrobiną swieżo zmielonej kawy. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a następnie przykryj reszta kremu, posyp go pozostałym kakao.
  • 7. Włóż deser do lodówki na min. 5 godz. (najlepiej na noc).
    Buon Appetito!

Porady

Ilość i rodzaj alkoholu zależy od upodobań, ja użyłam Baileys, ale może być również likier migdałowy amaretto, rum. Jeżeli masz większą formę od mojej kup więcej biszkoptów (tak żeby wystarczyło Ci na dwie warstwy) oraz zaparz więcej kawy w taki sposób zrobisz równie dobry deser z trochę cieńszą warstwą kremu. Jeżeli zależy Ci na większej ilośći kremu wystarczy, że dodasz do przepisu jedno jajko więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować