Waniliowa malinowa chmurka

4.51 (146 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Efektownie się prezentuje, ale i obłędnie smakuje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BEZA Z MIGDAŁAMI:
    -3 białka
    -150 g cukru pudru
    -2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    -50 g płatków migdałowych
    KRUCHY SPÓD:
    -3 schłodzone żółtka
    -150 g mąki pszennej
    -100 g zimnego masła
    -30 g cukru pudru
    -1 płaska łyżka cukru waniliowego
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    GALARETKA Z MALINAMI:
    -3 galaretki malinowe
    -3,5 szklanki wrzącej wody
    -600 g malin świeżych lub mrożonych
    KREM:
    -500 ml kremówki 36%
    -250 g serka mascarpone
    -30 g cukru pudru
    -1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Waniliowa malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ubijamy białka. Stopniowo dodajemy cukier puder. Miksujemy do uzyskania gęstej masy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki (24x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarowujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie studzimy.
    2. Gdy beza piecze się w piekarniku przygotowujemy kruchy spód. Mąkę pszenną przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Zagniatamy. Owijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Następnie w tej samej formie po bezie wykładamy papier do pieczenia, rozkładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15-20 minut. Następnie studzimy.
    3. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Gdy trochę ostygną dodajemy maliny. (w przypadku mrożonych szybko mieszamy). Wylewamy na przestudzony kruchy spód i wstawiamy do lodówki, żeby trochę stężało.
    4. Do naczynia wlewamy kremówkę, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na najniższych obrotach miksera do połączenia się skłądników.
    5. Gotowy krem wykładamy na ciasto z galaretkami. Na krem przekładamy bezę z migdałami. Ciasto schładzamy, najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować