Waniliowa malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ubijamy białka. Stopniowo dodajemy cukier puder. Miksujemy do uzyskania gęstej masy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki (24x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarowujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie studzimy.
2. Gdy beza piecze się w piekarniku przygotowujemy kruchy spód. Mąkę pszenną przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Zagniatamy. Owijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Następnie w tej samej formie po bezie wykładamy papier do pieczenia, rozkładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15-20 minut. Następnie studzimy.
3. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Gdy trochę ostygną dodajemy maliny. (w przypadku mrożonych szybko mieszamy). Wylewamy na przestudzony kruchy spód i wstawiamy do lodówki, żeby trochę stężało.
4. Do naczynia wlewamy kremówkę, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na najniższych obrotach miksera do połączenia się skłądników.
5. Gotowy krem wykładamy na ciasto z galaretkami. Na krem przekładamy bezę z migdałami. Ciasto schładzamy, najlepiej przez całą noc.
Komentarze