Małe drożdzóweczki z dżemem truskawkowym na dwa kęsy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lubie piec smakołyki dla moich dzieci-sa zdrowsze niz te ze sklepu, aromatyczne , mieciutkie i smaczne.Dzis polecam male drożdzowe bułeczko-kółeczka (wykrawane literatką) nadziewane dzemem truskawkowym.Przepyszne....

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1\2 kg mąki ,
    5 dag, drożdży,
    1 jajko
    1\2 szklanki cukru
    1\2 szklanki mleka
    5-6 łyzek oleju
    5 kropel aromatu waniliowego
    gęsty dżem truskawkowy
    cukier puder

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Przetwory

Małe drożdzóweczki z dżemem truskawkowym na dwa kęsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W połowie ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Mąkę przesiać, zrobić w środku wgłębienie, wsypać resztę cukru wbić roztrzepane jajko , dodać wyrośnięte drożdże , olejek waniliowy wyrabiać ciasto dolewając reszte ciepłego mleka i olej.
    Wyrabiac az ciasto stanie sie gładkie.
    Odstawic na około30-40 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu rozwałkować cienko i wykrawać literatka krążki .
    3. Na środku każdego kółeczka kłąść pół łyzeczki dżemu. , przykryc drugim krązkiem i dokładnie zlepiać wokoło boki.
    4. Drożdzóweczki układać na blaszce i piec na złoty kolor w temp. 180 st. około 15 minut
    Przed podaniem lekko oprószyc cukrem pudrem.

Porady

mozna uzyc dzemu i innym smaku lecz nalezy pamietac by dzem nie był zbyt rzadki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować