Prawie pełne lub pełne opakowanie mrożonego szpinaku
kilka ząbków czosnku
mała cebulka
dużo śmietany, min.18%
makaron świderki lub inny grubszy
ser pleśniowy lub camembert
sól
pół kostki rosołowej
papryka ostra (w proszku)
Makaron ze szpinakiem w czosnkowo-śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy trochę oleju (żeby makaron się nie sklejał). Do wrzątku wrzucamy makaron, gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie kroimy cebulkę w kostkę, szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojony drobno czosnek. Bryłki szpinaku przekrawamy na 3-4 części ( nie rozmrażamy), żeby potem liście nie były za duże. Wrzucamy na patelnię. Chwilę mieszamy na wolnym ogniu. Zalewamy dużą ilością śmietany (wg uznania - zależy, czy wolisz gęstszy czy rzadszy sos). Dodajemy pokrojony w kostkę ser. Chwilę trzymamy na małym ogniu. Doprawiamy kostką rosołową i papryką. Podajemy z makaronem.
Komentarze