Makaron ze szpinakiem w czosnkowo-śmietanowym sosie

4.48 (191 ocen)

  • 10 min

To danie zaskoczyło wszystkich domowników.

  • 10 min

Składniki:

  • Prawie pełne lub pełne opakowanie mrożonego szpinaku
    kilka ząbków czosnku
    mała cebulka
    dużo śmietany, min.18%
    makaron świderki lub inny grubszy
    ser pleśniowy lub camembert
    sól
    pół kostki rosołowej
    papryka ostra (w proszku)
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron ze szpinakiem w czosnkowo-śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron wege 1. Do garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy trochę oleju (żeby makaron się nie sklejał). Do wrzątku wrzucamy makaron, gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie kroimy cebulkę w kostkę, szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojony drobno czosnek. Bryłki szpinaku przekrawamy na 3-4 części ( nie rozmrażamy), żeby potem liście nie były za duże. Wrzucamy na patelnię. Chwilę mieszamy na wolnym ogniu. Zalewamy dużą ilością śmietany (wg uznania - zależy, czy wolisz gęstszy czy rzadszy sos). Dodajemy pokrojony w kostkę ser. Chwilę trzymamy na małym ogniu. Doprawiamy kostką rosołową i papryką. Podajemy z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Sery Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować