Niezawodny makaron, szybkie i smaczne danie, idealne na letni obiad lub kolację.
Składniki:
1) 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste pióra)
2) 300 g świeżego szpinaku
3) 160 g sera żółtego
4) ok. 90 g sera feta
5) dwie śmietany
6) 10 suszonych pomidorów
7) zioła prowansalskie
8) gałka muszkatołowa
9) łyżka masła
10) sok z połowy cytryny
11) maggi, pieprz
12) 2-3 ząbki czosnku
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak myjemy, usuwamy twarde końcówki, kroimy w paski i gotujemy ok. 3-5 minut.
2.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
3.Ser żółty ścieramy na tarce, fetę i suszone pomidory kroimy w kostkę.
4.Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle.
5.Na patelnię wlewamy śmietanę, doprawiamy (pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami prowansalskimi, sokiem z cytryny i kilkoma kroplami maggi) i podgrzewamy. Następnie do sosu wrzucamy ugotowany makaron oraz starkowany ser żółty i suszone pomidory – mieszamy i gotujemy aż ser się rozpuści.
6.Na koniec dodajemy szpinak i pokrojoną fetę, delikatnie mieszamy i podgrzewamy kilka chwil.
Porady
Ja gotowałam makaron i szpinak bez soli, ponieważ zarówno feta, jak i ser żółty są wystarczająco słone.
Komentarze