Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo-serowym

4.51 (187 ocen)

Niezawodny makaron, szybkie i smaczne danie, idealne na letni obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1) 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste pióra)
    2) 300 g świeżego szpinaku
    3) 160 g sera żółtego
    4) ok. 90 g sera feta
    5) dwie śmietany
    6) 10 suszonych pomidorów
    7) zioła prowansalskie
    8) gałka muszkatołowa
    9) łyżka masła
    10) sok z połowy cytryny
    11) maggi, pieprz
    12) 2-3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.51 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy, usuwamy twarde końcówki, kroimy w paski i gotujemy ok. 3-5 minut.
  • 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 3. Ser żółty ścieramy na tarce, fetę i suszone pomidory kroimy w kostkę.
  • 4. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle.
  • 5. Na patelnię wlewamy śmietanę, doprawiamy (pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami prowansalskimi, sokiem z cytryny i kilkoma kroplami maggi) i podgrzewamy. Następnie do sosu wrzucamy ugotowany makaron oraz starkowany ser żółty i suszone pomidory – mieszamy i gotujemy aż ser się rozpuści.
  • 6. Na koniec dodajemy szpinak i pokrojoną fetę, delikatnie mieszamy i podgrzewamy kilka chwil.

Porady

Ja gotowałam makaron i szpinak bez soli, ponieważ zarówno feta, jak i ser żółty są wystarczająco słone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ser żółty Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować