Makaron z pesto bazyliowo - migdałowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Propozycja na smaczne połączenie kolorowych świderków z aromatycznym i wyrazistym pesto bazyliowo - migdałowym. W daniu dominuje nuta prażonych migdałów, przeplatająca się z wyraźnym aromatem bazylii i czosnku oraz ostrą nutką włoskiego parmezanu.

  • 20 min

Składniki:

  • - makaron świderki
    PESTO BAZYLIOWO - MIGDAŁOWE:
    - 2 drzewka bazylii
    - 80 g prażonych migdałów
    - 3- 4 łyżki startego parmezanu
    - 3- 4 ząbki czosnku
    - 210 ml oliwy z oliwek
    - pieprz czarny
    - pieprz biały
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z pesto bazyliowo - migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prażone migdały miksujemy w rozdrabniaczu lub dokładnie rozbijamy w moździerzu.
  • 2. Do naczynia dodajemy czosnek, listki bazyliowe (z dwóch drzewek) i odrobinę oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie dopuszczenia do konsystencji jednolitej papki.
  • 3. Do rozdrobnionej bazylii i czosnku dodajemy starty parmezan, rozdrobnione migdały i dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników. Całość doprawiamy solą, białym pieprzem i dość sporą ilością świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
  • 4. Makaron świderki gotujemy al dente, odcedzamy, dodajemy do niego wcześniej przygotowane pesto i dokładnie mieszamy.

    Po wymieszaniu od razu nakładamy na talerze i podajemy.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Makaron możemy dodatkowo posypać startym parmezanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować