Makaron i grzyby to pyszne połączenie, bez którego nie wyobrażam sobie jesiennego obiadu. Powstaje sycący, makaron z gęstym sosem grzybowym, którego aromat wypełnia całą kuchnię
35 min
Dla 2 osób
Składniki:
300 g świeżego makaronu
300g kurek
1 mała cebula
1 świeże chili
garść liści szpinaku
2 łyżki mascarpone
2 łyżki oleju
sok z cytryny - kilka kropel
sól, pieprz ,tymianek
sól i woda do gotowania makaronu - odstawić 1 łyżkę wazową wody z gotowania
Makaron w sosie kurkowym z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję we wrzącej i osolonej wodzie przez 7 minut.
Odcedzam makaron, pozostawiam 1 łyżkę wazową z gotowania
2.Na patelni smażę cebulę z pokrojonym chili. Do zeszklonej cebuli dodaję umyte kurki. Po kilku minutach gdy grzyby odparują - skrapiam je sokiem z cytryny, delikatnie solę.
Po około 4 minutach do grzybów dodaję mascarpone , makaron oraz wodę z gotowania . Delikatnie potrząsam patelnią, by sos oblepił cały makaron. Po 3 minutach, gdy makaron jest oblepiony gęstym sosem doprawiam pieprzem i tymiankiem i dodaję listki szpinaku -całość mieszam przed podaniem
Komentarze