Majówkowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS POMIDOROWY DO PIZZY: Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę.Następnie zeszklić na oleju.
Dodać zioła prowansalskie i przyprawę do pizzy,
następnie pokrojone w kostkę pomidory oraz pomidory w puszce i przesmażyć.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy
oraz ketchup, cukier i resztę przypraw do smaku.
Przesmażamy jeszcze przez 5 minut i pozostawiamy do przestudzenia.
2.CIASTO: 1. Mąkę przesiać, dodać sól oraz przyprawy i wymieszać ze sobą.
2. Drożdże rozkruszyć do wysokiego kubka, zalać połową ciepłego mleka (nie za gorąco, bo drożdże nie urosną),
dodać cukier i mąkę i dokładnie roztrzepać. Pozostawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce aż drożdże wyrosną.
3. Przygotowany zaczyn dodajemy do suchych składników oraz pozostałe mleko.
4. Ciasto dobrze wyrabiamy ręcznie lub w malakserze z nożami (ja tak sobie ułatwiam pracę).
5. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (około 60 minut).
6. Po wyrośnięciu chwilę ugniatamy aby odpowietrzyć.
3.Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, rozciągamy i nakłuwamy widelcem.
WAŻNE: Ciasto obficie smarujemy z wierzchu oleją aby wilgoć ze składników nie przesiąkła ciasta.
Na wysmarowano tłuszczem ciasto, nakładamy sos pomidorowy a następnie składniki jak kto lubi.
Ja tym razem dałam następujące składniki:
starty ser na grubych oczkach - surowe pieczarki pokrojone w cienkie paski
- plastry szynki - boczek - cebula pokrojona w krążki - salami - posypałam ziołami prowansalskimi.
4.Piekarnik nagrzewam do 250 stopni i piekę 10 minut,
po tym czasie obsypuję startym parmezanem i wkładam do piekarnika na 3 minutki.
Komentarze