MAJÓWKOWA PIZZA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

idealna pizza na pysznym cieście z zewnątrz chrupiąca a w środku miękka

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI SUCHE NA CIASTO DO PIZZY:
    3 pełne szklanki mąki poznańskiej TYP 500 + 2 łyżki do podsypania na stolnicę
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka mieszanki przypraw: bazylia, oregano, przyprawa do pizzy, zioła prowansalskie itp.
    DO ZACZYNU :
    50 g drożdży świeżych
    1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego!)
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki mąki

    SKŁADNIKI NA PIZZĘ:
    200g pieczarek - pokroić w cienkie plastry
    1 papryka czerwona - pokroić w cienkie plastry
    1 duża cebula - pokroić w cienkie krążki
    50 g boczku długodojrzewającego
    50g salami węgierskie
    20g szynki
    20g sera gouda
    20 g parmezanu
    bazylia, oregano, zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy
    
    SOS POMIDOROWY DO PIZZY:
    4 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy
    3 średnie pomidory
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    płaska łyżeczka cukru
    pieprz, sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos pomidorowy Pizza

Majówkowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MAJÓWKOWA PIZZA 1. SOS POMIDOROWY DO PIZZY: Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę.Następnie zeszklić na oleju.
    Dodać zioła prowansalskie i przyprawę do pizzy,
    następnie pokrojone w kostkę pomidory oraz pomidory w puszce i przesmażyć.
    Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy
    oraz ketchup, cukier i resztę przypraw do smaku.
    Przesmażamy jeszcze przez 5 minut i pozostawiamy do przestudzenia.
  • 2. CIASTO: 1. Mąkę przesiać, dodać sól oraz przyprawy i wymieszać ze sobą.
    2. Drożdże rozkruszyć do wysokiego kubka, zalać połową ciepłego mleka (nie za gorąco, bo drożdże nie urosną),
    dodać cukier i mąkę i dokładnie roztrzepać. Pozostawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce aż drożdże wyrosną.
    3. Przygotowany zaczyn dodajemy do suchych składników oraz pozostałe mleko.
    4. Ciasto dobrze wyrabiamy ręcznie lub w malakserze z nożami (ja tak sobie ułatwiam pracę).
    5. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (około 60 minut).
    6. Po wyrośnięciu chwilę ugniatamy aby odpowietrzyć.
  • MAJÓWKOWA PIZZA 3. Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, rozciągamy i nakłuwamy widelcem.

    WAŻNE: Ciasto obficie smarujemy z wierzchu oleją aby wilgoć ze składników nie przesiąkła ciasta.
    Na wysmarowano tłuszczem ciasto, nakładamy sos pomidorowy a następnie składniki jak kto lubi.
    Ja tym razem dałam następujące składniki:
    starty ser na grubych oczkach - surowe pieczarki pokrojone w cienkie paski
    - plastry szynki - boczek - cebula pokrojona w krążki - salami - posypałam ziołami prowansalskimi.
  • MAJÓWKOWA PIZZA 4. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni i piekę 10 minut,
    po tym czasie obsypuję startym parmezanem i wkładam do piekarnika na 3 minutki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować