Łosoś z puree z korzenia pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia obieramy ze skóry,myjemy i osuszamy w ręczniku papierowym.
Dzielimy na kawałki,posypujemyz obu stron solą,pieprzem,tymiankiem i rozkuszoną kostką czosnkową.
Układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym ,skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Przykrywamy folia aluminiową i wkladamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy przez 20 minut,
2.Przygotowujemy puree :pietruszkę obieramy kroimy na plastry i gotujemy w mleku.Odcedzamy z mleka i miękką miksujemy blenderem dodajemy miód oraz chrzan.
Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatałowej,pieprzem i solą do smaku.
3.Upieczonego łososia układamy na środku talerza obkładamy puree z pietruszki z obu stron oraz ozdabiamy plasterkami cytryny.
Porady
Pieczony łosoś przykryty folia aluminiową nie wyschnie nam.
Komentarze