ŁOSOŚ Z PUREE Z KORZENIA PIETRUSZKI

4.5 (165 ocen)

  • 40 min

Z tym puree pietruszkowym smakuje znakomicie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 filet z łososia
    0,5 cytryny na sok
    0,5 cytryny do dekoracji
    3 łyżki oliwy
    sól morska
    pieprz czarny mielony
    1 kostka czosnkowa
    tymianek suszony
    folia aluminiowa

    na puree:
    4 pietruszki korzeń
    300 ml mleka
    1 łyżka miodu
    pieprz biały,sól do smaku
    gałka muszkatałowa
    1-2 łyżki chrzanu w słoiku
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z puree z korzenia pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś z puree z korzenia pietruszki 1. Łososia obieramy ze skóry,myjemy i osuszamy w ręczniku papierowym.
    Dzielimy na kawałki,posypujemyz obu stron solą,pieprzem,tymiankiem i rozkuszoną kostką czosnkową.
    Układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym ,skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
    Przykrywamy folia aluminiową i wkladamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy przez 20 minut,
  • 2. Przygotowujemy puree :pietruszkę obieramy kroimy na plastry i gotujemy w mleku.Odcedzamy z mleka i miękką miksujemy blenderem dodajemy miód oraz chrzan.
    Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatałowej,pieprzem i solą do smaku.
  • 3. Upieczonego łososia układamy na środku talerza obkładamy puree z pietruszki z obu stron oraz ozdabiamy plasterkami cytryny.

Porady

Pieczony łosoś przykryty folia aluminiową nie wyschnie nam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować