Łosoś z folii

5 (146 ocen)

  • 10 min

szybka, zdrowa

  • 10 min

Składniki:

  • filet z łososia
    sok z cytryny
    sól, pieprz, przyprawa do ryb
    masełko ziołowo-czosnkowe (masło, czosnek, sól, dowolne zioła np. koperek, pietruszka, szczypiorek)
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z folii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masełko czosnkowe: miękkie masło mieszamy z solą, wyciśniętym czosnkiem i dowolnymi posiekanymi ziołami. Ja najczęściej dodaje pietruszkę i koperek, a masełko robię zazwyczaj gdy zostają mi w lodówce zioła, których nie zużyłam, a które już trochę przywiędły i w ten sposób przedłużam im życie. Masełko wrzucam do zamrażarki i potem wykorzystuję do różnych przepisów.
  • Łosoś w folii 2. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do ryb. Na łososiu układamy plasterki masełka czosnkowego.
  • Łosoś w folii 3. Około metrowy kawałek folii aluminiowej składamy na pół. Na folii układamy łososia. Folie zawijamy szczelnie w paczuszkę (paczuszka musi być większa niż filet bo w czasie pieczenia w środku musi wytworzyć się para, w której ugotuje się łosoś).
  • Łosoś w folii 4. Pieczemy z nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut (w zależności od wielkości filetu). Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Przed zamknięciem do paczuszki można wlać odrobinę białego wytrawnego wina. Łososia można ułożyć na pokrojonych w słupki warzywach np. mieszance marchewki, pora, papryki, pieczarek, słodkiego groszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować