filet z łososia
sok z cytryny
sól, pieprz, przyprawa do ryb
masełko ziołowo-czosnkowe (masło, czosnek, sól, dowolne zioła np. koperek, pietruszka, szczypiorek)
1.Masełko czosnkowe: miękkie masło mieszamy z solą, wyciśniętym czosnkiem i dowolnymi posiekanymi ziołami. Ja najczęściej dodaje pietruszkę i koperek, a masełko robię zazwyczaj gdy zostają mi w lodówce zioła, których nie zużyłam, a które już trochę przywiędły i w ten sposób przedłużam im życie. Masełko wrzucam do zamrażarki i potem wykorzystuję do różnych przepisów.
2.Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do ryb. Na łososiu układamy plasterki masełka czosnkowego.
3.Około metrowy kawałek folii aluminiowej składamy na pół. Na folii układamy łososia. Folie zawijamy szczelnie w paczuszkę (paczuszka musi być większa niż filet bo w czasie pieczenia w środku musi wytworzyć się para, w której ugotuje się łosoś).
4.Pieczemy z nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut (w zależności od wielkości filetu). Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
Przed zamknięciem do paczuszki można wlać odrobinę białego wytrawnego wina.
Łososia można ułożyć na pokrojonych w słupki warzywach np. mieszance marchewki, pora, papryki, pieczarek, słodkiego groszku.
Komentarze