Lody karmeLOVE

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

KarmeLOVE – naprawdę! Można się w nich zakochać, a na pewno to uczynią zwolennicy słodkości. Idealnie puszyste, kremowe, karmeLOVE. Można je zrobić w krótką chwilę, ale trzeba poczekać aż się zmrożą. Przepis załączam zarówno dla osób, które mają maszynkę do lodów, jak i dla tych, którzy jej nie posi

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 400 g masy kajmakowej z puszki
    100 ml mleka
    400 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Kajmak

Lody karmelove - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę kajmakową rozpuszczamy z mlekiem na gazie – nie zagotowujemy. Następnie zostawiamy do ostygnięcia. U mnie masa ta spędziła całą noc w lodówce.
  • 2. Dla maszynkowców:

    Śmietanę wraz z masą kajmakową przelewamy do maszynki i miksujemy przez 30 minut. Następnie przelewamy do pojemnika i schładzamy ok. 3 godziny.
  • 3. Lody można również wykonać bez maszynki.

    Śmietanę i masę kajmakową miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co pół godziny wyciągamy, by przemieszać, a to po to, by nie powstały kryształki lodu. Schładzamy do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.

Porady

Moje lody wykonałam w maszynce, następnie schładzałam przez ok. 3 godziny w zamrażalce. Konsystencja była kremowa, idealna do nakładania. Resztę lodów zostawiłam na całą noc. Przed podaniem musiały trochę postać na kuchni, żeby się lekko roztopiły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować