Likier truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny, delikatny likier truskawkowy. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy, stał się moim ulubionym. Od razu powiem, że nie lubię mocnych alkoholi, a ten likier
jest naprawdę delikatny. Prawie wcale nie czuć w nim alkoholu. Także jeśli lubicie mocniejsze trunki, dodajcie go więcej. Tym razem zrobiłam likier z białym rumem, ale wcześniej robiłam z wódką. Był tak samo pyszny. Dlatego spokojnie, możecie zamienić rum na wódkę.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g truskawek
    500 ml wody
    100 g cukru
    sok z jednej cytryny ( u mnie było 50 ml)
    200 ml białego rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Likiery

Likier truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Likier truskawkowy 1. Wodę zagotować z cukrem. Następnie odstawić do przestudzenia.
    Truskawki umyć i usunąć szypułki. Dodać do wystudzonej wody z cukrem.
    Dolać rum i wyciśnięty sok z cytryny.
    Wszystko razem dokładnie zmiksować blenderem.
    Powstały likier przelać przez gęste sitko, a następnie rozlać do wypatrzonych butelek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować