Lekki, szybki i pachnący BANANOWIEC

4.49 (150 ocen)

  • 50 min

Dzieci uwielbiają banany, bo są słodkie i sycące. Szybko jednak się psują, i wtedy przychodzi czas na przyrządzenie z nich czegoś innego, ale równie wspaniałego. To ciasto jest leciutkie, smakowite, a przede wszystkim bardzo łatwe w przygotowaniu. W sam raz również dla dziecięcych rączek. Polecam!

  • 50 min

Składniki:

  • Są to składniki na małą blachę okrągła lub średnią keksówkę. Najlepiej użyć bananów dojrzałych lub przejrzałych, ale należy wówczas kontrolować stopień słodkości ciasta, im starsze banany tym słodsze więc, uważajcie!
    - pół masła
    - pół szklanki cukru (sprawdzać i dosypywać)
    - 2 jaja
    - 5 łyżek mleka plus łyżeczka sody oczyszczonej
    - szklanka mąki plus łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3-4 banany małe lub 2 duże

Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki, szybki i pachnący bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki bananowca 1. W misce wymieszać ze sobą mikserem masło i cukier, dodać jaja, banany, potem mleko z sodą, na końcu mąka, ciasto ma być gładkie i lejące.
  • bananowiec 2 2. Wylać ciasto na tortownicę lub keksówkę. Piec w 180 stopniach bez grzałek, tylko termoobieg, przez około 40 minut. Smacznego.
    Przepis dedykuję MAGDALENIE.1230 pozdrawiam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować