Łazanki z drobiową kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam tradycyjną polską kuchnię, która przypomina mi wspaniałe smaki dzieciństwa. Ostatnio chodziły za mną łazanki i musiałam je w końcu popełnić :D Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną - wyrazistą i zapiekaną wersję łazanek z dodatkiem domowej kapusty kiszonej, warzyw oraz drobiowej kiełbasy.

  • 60 min

Składniki:

  • - 500 g makaronu łazanki
    - 500 g kiszonej kapusty
    - 2 średnie marchewki
    - 1 duża cebula biała
    - pętko kiełbasy drobiowej (użyłam tej z piersi kurczaka)
    - 2 szklanki bulionu drobiowego
    - olej do smażenia
    - liść laurowy
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - kurkuma
    - ostra papryka mielona
    - pieprz czarny i ziołowy
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Łazanki

Łazanki z drobiową kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron łazanki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kurkumy. Zawartość od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec sklejaniu się makaronowych kwadracików.
  • 2. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki*, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę kurkumy i dusimy około 40 minut**.
  • 3. Cebulę podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy do niej starte na grubych oczkach marchewki i chwilę wszystko przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się kapusty na 10 minut przez końcem jej duszenia. Na tej samej patelni podsmażamy także pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  • 4. Odcedzone łazanki mieszamy z zawartością garnka oraz podsmażoną kiełbasą, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz ostrą papryką. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 - 35 minut.
    Zapiekanie sprawi, że smaki i aromaty wszystkich składników dania
    doskonale przejdą między sobą. Życzę smacznego! :)

Porady

* Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna możemy ją wcześniej wypłukać. Ja użyłam 2 tygodniowej, jeszcze delikatnie kwaskowatej kapusty. ** Podczas duszenia kapusty nie należy dopuścić do całkowitego odparowania wody. Jeśli bulionu będzie za mało - uzupełnijmy go.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Łazanki z kiełbasą

To może cię zainteresować