Kapuśniak

  • wyświetlono: 471 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Moja wersja kapuśniaku jest z kiełbasa i boczkiem.

  • 50min

Składniki

• Porcja rosołowa
• kawałek wędzonej kiełbasy
• kawałek boczku
• 30-50 dag kiszonej kapusty
• marchew
• pietruszka
• kawałek selera
• 3-5 ziemniaków
• pół cebuli
• natka pietruszki
• 2 łyżeczki masła
• łyżka mąki
• przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, pieprz mielony, majeranek, maggi w razie potrzeby sól, jarzynka.

Sposób przygotowania przepisu:

Kapuśniak

  • 1. W garnku gotujemy wywar na rosół, wkładamy do garnka z wodą porcje rosołową, liście laurowe, ziele angielskie czarny pieprz, pietruszkę, kawałek selera i gotujemy. Gdy mięso jest już miękkie i odchodzi od kości wyciągamy je. Wrzucamy drobno pokrojoną kapustę, gotujemy do momentu, aż zmięknie. Następnie wrzucamy pokrojoną marchew i ziemniaki w tym samym czasie podsmażamy na patelni kiełbasę i boczek do momentu zrumienienia po czym wrzucamy do garnka mieszamy dosypujemy trochę natki, majeranek, kminek i przyprawiamy pieprzem, maggi w razie potrzeby solą lub jarzynka. Doprawiać można na końcu gotowania lub w trakcie. Kapuśniak jest świetny, nie za tłusty, ale pożywny - polecam. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchnia zupa

Komentarze

Podobne przepisy

kapuśniak z kiszonej kapusty

Dodane przez: justi2401

Kapuśniak

Jestem tak wielką fanką tej zupy,...

Kapuśniak

Dodane przez: MagdalenaS

Kapuśniak

Gęsta, aromatyczna i sycąca zupa.

kapusniak

Dodane przez: majka190382

KAPUŚNIAK

Ugotowany wg starego przepisu babci....

image-07dux3l

Dodane przez: joanna1974

Kapuśniak

Tradycyjna polska zupa , wyrazista...

image-164mlg4

Dodane przez: Magda33

kapuśniak

Zrobiłam kapuśniak z przepisu mojej...

Kapuśniak

Dodane przez: Bilcia

Kapuśniak

Uwielbiam tą zupkę a tym razem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE