Kapuśniak

4 (1 ocen)

  • 50 min

Moja wersja kapuśniaku jest z kiełbasa i boczkiem.

  • 50 min

Składniki:

  • • Porcja rosołowa
    • kawałek wędzonej kiełbasy
    • kawałek boczku
    • 30-50 dag kiszonej kapusty
    • marchew
    • pietruszka
    • kawałek selera
    • 3-5 ziemniaków
    • pół cebuli
    • natka pietruszki
    • 2 łyżeczki masła
    • łyżka mąki
    • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, pieprz mielony, majeranek, maggi w razie potrzeby sól, jarzynka.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy wywar na rosół, wkładamy do garnka z wodą porcje rosołową, liście laurowe, ziele angielskie czarny pieprz, pietruszkę, kawałek selera i gotujemy. Gdy mięso jest już miękkie i odchodzi od kości wyciągamy je. Wrzucamy drobno pokrojoną kapustę, gotujemy do momentu, aż zmięknie. Następnie wrzucamy pokrojoną marchew i ziemniaki w tym samym czasie podsmażamy na patelni kiełbasę i boczek do momentu zrumienienia po czym wrzucamy do garnka mieszamy dosypujemy trochę natki, majeranek, kminek i przyprawiamy pieprzem, maggi w razie potrzeby solą lub jarzynka. Doprawiać można na końcu gotowania lub w trakcie. Kapuśniak jest świetny, nie za tłusty, ale pożywny - polecam. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować