Łaciatek makowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne:
Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
2.Ciasto białe:
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając cukier. Na końcu dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy część ciasta ciemnego i na nie kupkami układamy ciasto jasne,
3.na nie kupkami, ponownie ciasto ciemne.
4.Lekko od góry mieszamy widelcem, pieczemy w 180*C ok. 35 minut w formie 25/36. Chłodny przekrawamy na pół.
5.Wkładka makowo-kokosowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Do ubitych dodajemy mak i wiórki kokosowe. Mieszamy i wykładamy na formę, pieczemy do 40 minut w temp. 180*C.
6.Masa:
Żółtka ucieramy na parze z cukrem. Gdy masa jest ciepła dodajemy kakao, mąkę i gotujące mleko. Jeszcze chwilę ucieramy. Chłodzimy.
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzoną masę.
Komentarze