Łaciatek makowo-kokosowy

4.5 (163 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto białe:
    6 białek
    1,5 szkl cukru
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/3 szkl oleju

    Ciasto ciemne:
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szkl oleju

    Wkładka makowo-kokosowa:
    3/4 szkl wiórków kokosowych
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl maku
    5 białek

    Masa:
    5 żółtek
    15 dag cukru pudru
    1 łyżka kakao
    1 kostka masła
    1/4 szkl mleka
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Łaciatek makowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne:
    Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.





  • ciasto białe 2. Ciasto białe:
    Białka ubijamy na sztywną pianę dodając cukier. Na końcu dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
    Formę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy część ciasta ciemnego i na nie kupkami układamy ciasto jasne,
  • ciemne ciasto 3. na nie kupkami, ponownie ciasto ciemne.
  • mieszanie widelcem 4. Lekko od góry mieszamy widelcem, pieczemy w 180*C ok. 35 minut w formie 25/36. Chłodny przekrawamy na pół.
  • 5. Wkładka makowo-kokosowa:
    Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Do ubitych dodajemy mak i wiórki kokosowe. Mieszamy i wykładamy na formę, pieczemy do 40 minut w temp. 180*C.
  • 6. Masa:
    Żółtka ucieramy na parze z cukrem. Gdy masa jest ciepła dodajemy kakao, mąkę i gotujące mleko. Jeszcze chwilę ucieramy. Chłodzimy.
    Masło ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzoną masę.
  • 7. Przełożenie
    Ciasto- połowa masy- wkładka- reszta masy- ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować