Kurki w serowo-śmietanowym sosie z makaronem

0 (0 ocen)

  • 30 min

pysznie , aromatycznie i sycąco.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu np .nitki
    1 cebula
    około 400 g kurek
    pół szklanku bulionu
    100 g sera gorgonzola
    pół szklanki śmietany 12 %
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurki w serowo-śmietanowym sosie z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg. instrukcji, odcedzamy.
    Kurki oczyszczamy, myjemy i gotujemy przez około 10 minut, a następnie odsączamy.
    Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę - szklimy na rozgrzanym oleju.
    Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki i pod przykryciem smażymy razem jeszcze około kwadrans.Dodajemy bulion
    a takze ser gorgonzola i często mieszając czekamy aż się rozpuści. Śmietanę lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki powstałego sosu i wlewamy go do sosu z kurkami. Doprawiamy solą i pieprzem, cały czas mieszając jeszcze chwilę podgrzewamy.
    Odcedzony makaron dodajemy do sosu - mieszamy.Podajemy z posiekana natka pietruszki.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować