400 g makaronu np .nitki
1 cebula
około 400 g kurek
pół szklanku bulionu
100 g sera gorgonzola
pół szklanki śmietany 12 %
2 łyżki oleju
sól
pieprz
natka pietruszki
Kurki w serowo-śmietanowym sosie z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg. instrukcji, odcedzamy.
Kurki oczyszczamy, myjemy i gotujemy przez około 10 minut, a następnie odsączamy.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę - szklimy na rozgrzanym oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki i pod przykryciem smażymy razem jeszcze około kwadrans.Dodajemy bulion
a takze ser gorgonzola i często mieszając czekamy aż się rozpuści. Śmietanę lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki powstałego sosu i wlewamy go do sosu z kurkami. Doprawiamy solą i pieprzem, cały czas mieszając jeszcze chwilę podgrzewamy.
Odcedzony makaron dodajemy do sosu - mieszamy.Podajemy z posiekana natka pietruszki.Smacznego.
Komentarze