Kurczak po holendersku, to wyśmienite danie na kolację i na przyjęcie ze znajomymi. Przepis przywieziony jest z Holandii i sprawdzony wielokrotnie. polecam.
35 min
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
2 łyżki masła
sól
pieprz
puszka brzoskwiń
sos meksykański w słoiku
sos sojowy
cukier
Kurczak po holendersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka oczyścić i wymyć. Pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle na patelni. Osolić i popieprzyć.
Odlać do oddzielnego pojemnika syrop z puszki z brzoskwiniami, same brzoskwinię pokroić w kostkę o wymiarach takich samych jak kurczaka. ½ syropu wymieszać z 4 łyżkami cukru i 4 łyżkami sosu sojowego. Wszystkie składniki połączyć razem w rondlu (kurczak, brzoskwinie, sól, pieprz, ½ syropu, cukier i sos sojowy. Gotować wszystko 5 min. Dodać sos meksykański lub cygański oraz resztę syropu z brzoskwiń. Wszystko razem dusić około 25 min. Podawać z pieczywem tostowym w małych salaterkach. Pozdrawiam i życzę smacznego…
Komentarze