Kurczak po holendersku

4.5 (189 ocen)

  • 35 min

Kurczak po holendersku, to wyśmienite danie na kolację i na przyjęcie ze znajomymi. Przepis przywieziony jest z Holandii i sprawdzony wielokrotnie. polecam.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    puszka brzoskwiń
    sos meksykański w słoiku
    sos sojowy
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po holendersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka oczyścić i wymyć. Pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle na patelni. Osolić i popieprzyć.
    Odlać do oddzielnego pojemnika syrop z puszki z brzoskwiniami, same brzoskwinię pokroić w kostkę o wymiarach takich samych jak kurczaka. ½ syropu wymieszać z 4 łyżkami cukru i 4 łyżkami sosu sojowego. Wszystkie składniki połączyć razem w rondlu (kurczak, brzoskwinie, sól, pieprz, ½ syropu, cukier i sos sojowy. Gotować wszystko 5 min. Dodać sos meksykański lub cygański oraz resztę syropu z brzoskwiń. Wszystko razem dusić około 25 min. Podawać z pieczywem tostowym w małych salaterkach. Pozdrawiam i życzę smacznego…
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować