Mięso mielone bez dodawania jajka. Warte wypróbowania.
40 min
Składniki:
500g szynkowego lub innego mięsa przemielonego w maszynce
2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
1/2 szkl wrzącej wody
mała cebulka
1/2 papryki czerwonej
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Kulki mielone z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Odstawić, by wchłonęły wodę i wystygły.
2.Mięso mielimy przez maszynkę.
3.Cebulkę drobniutko kroimy. Podobnie postepujemy z papryką i czosnkiem. Tego ewentualnie możemy przecisnąć przez praskę do czosnku.
4.Mięso mielone mieszamy z cebulką, papryką, czosnkiem, płatkami owsianymi, solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinkę surowej kaszy manny.
5.Obsmażone mięso przekładamy do żaroodpornej formy i zapiekamy w piekarniku ok 30 minut. Ważne jest by nie przykrywać niczym formy z kulkami.
6.Mokrymi dłońmi formujemu kulki. Obtaczamy je w bułce tartej, choć nie jest to konieczność. Można tę czynność pominąć i od razu obsmażyć kulki na rozgrzanym tłuszczu.
Komentarze