• 1 godz. 30 min

Kulebiaczek jest to tradycyjny wyrób pochodzący ze Słowacji. Jego nazwa została najprawdopodobniej zaczerpnięta od słowa niemieckiego – kohlgeback, co oznacza ciasto nadziewane kapustą. Tradycja wypiekania kulebiaka sięga lat trzydziestych XIX wieku. Przepis na to pyszne danie dostałam od babci.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag mąki
    • 8 dag masła
    • 1 żółtko
    • 2 dag drożdży
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • ½ szklanki mleka

    Farsz:
    • 20 dag suszonych grzybów
    • 30 dag kiszonej kapusty
    • 1 cebula
    • pieprz, sól
    • wegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kulebiaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: wkruszyć drożdże do mąki, dodać sól, cukier i żółtko. Zalać całość mlekiem. Dodać roztopiony tłuszcz.
  • 2. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • 3. FARSZ: Ugotować kapustę, dodać przyprawy do smaku i wymieszać z suszonymi grzybami.
  • 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć farsz i zawijać w roladę. Przełożyć na formę, wysmarować kulebiaczek białkiem.
  • 5. Piec 45 minut w temp. 200 stopni.
  • 6. Danie na wierzchu możemy przyozdobić makiem bądź innymi dodatkami.
  • 7. SMACZNEGO !!

Porady

Aby kulebiaczek miał bardziej złoty kolor można pod koniec pieczenia posmarować go rozbitym białkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.51 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-26qh9u8

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Indyczy wieniec a'la kulebiak

To może cię zainteresować