KUBAŃSKI DESER KOKOSOWY

0 (0 ocen)

  • 45 min

pyszny egzotyczny kremowy deser na bazie wiórków kokosowych, sera i limonki

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kostka sera białego (nie przemielonego)
    1 dojrzałe mango
    250 gram wiórków kokosowych (plus 2 łyżki do sera)
    3 limonki
    4 łyżki miodu
    cukier waniliowy lub 1 laska wanilii
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kubański deser kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni do momentu aż się lekko zarumienią.
    Limonki należy sparzyć, zetrzeć z nich na drobnej tarce skórkę i wycisnąć sok.
    Do 2/3 soku dodajemy miód, mieszamy i dodajemy do uprażonych wiórków.
    Wiórki wykładamy do naczynia w, którym przygotowujemy deser (może to być pierścień cukierniczy albo zwykła szklanka), dociskamy łyżka do dna aby spód deseru był dość zwarty.

    Mango obieramy kroimy w drobną kostkę i gotujemy na wolnym ogniu z wanilią cały czas mieszając do momentu uzyskania konsystencji dżemu. Studzimy. Układamy na wiórkach jako druga warstwę deseru.

    Ser rozdrabniamy widelcem (ja kupiłam niestety ser zmielony), dodajemy cukier puder,2 łyżki wiórków kokosowych, połowę skórki z limonki oraz pozostały sok. Mieszamy. Układamy na warstwie z mango.

    Wierzch deseru posypujemy pozostałą częścią skórki z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Mango Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować