Kubański deser kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni do momentu aż się lekko zarumienią.
Limonki należy sparzyć, zetrzeć z nich na drobnej tarce skórkę i wycisnąć sok.
Do 2/3 soku dodajemy miód, mieszamy i dodajemy do uprażonych wiórków.
Wiórki wykładamy do naczynia w, którym przygotowujemy deser (może to być pierścień cukierniczy albo zwykła szklanka), dociskamy łyżka do dna aby spód deseru był dość zwarty.
Mango obieramy kroimy w drobną kostkę i gotujemy na wolnym ogniu z wanilią cały czas mieszając do momentu uzyskania konsystencji dżemu. Studzimy. Układamy na wiórkach jako druga warstwę deseru.
Ser rozdrabniamy widelcem (ja kupiłam niestety ser zmielony), dodajemy cukier puder,2 łyżki wiórków kokosowych, połowę skórki z limonki oraz pozostały sok. Mieszamy. Układamy na warstwie z mango.
Wierzch deseru posypujemy pozostałą częścią skórki z limonki.
Komentarze