Kruche z jabłkami i mandarynkami

4.49 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Nieco odmienna, delikatna i orzeźwiająca szarlotka z nutą mandarynki.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    0,5kg mąki pszennej
    250g margaryny
    2żółtka
    150g cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia

    5średnich jabłek
    3mandarynki
    3łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Kruche ciasto

Kruche z jabłkami i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2części, jedną mniejszą drugą większą. Włożyć do lodówki na godzinę. Blaszkę o wymiarach 25x30wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy większą część ciasta-nakłówamy widelcem i posypać bułką tartą
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka i smażyć pod przykryciem ok 15min. Dodać cukier do smaku.
    Mandarynki obieramy i kroimy w małą kosteczkę, przełożyć do jabłek.
  • 3. Gotową masę wyłożyć na połowę ciasta . Górę posypać drugą częścią ciasta startą na tarce o dużych oczkach . Piec 60min w 170C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować