Kruche owocowe ciasto z lekką pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uczta dla podniebienia lubiących lekkie, owocowe ciasta.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
    250g margaryny,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 łyżki cukru pudru,
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    Cukier waniliowy
    2 opakowania budyniu waniliowego
    ½ szklanki oleju słonecznikowego
    0,5 kg wybranych owoców ( malin, brzoskwiń, truskawek)
    Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche owocowe ciasto z lekką pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Z mąki, miękkiej margaryny, proszku do pieczenia, cukru pudru i 5 żółtek wyrobić masę. Ciasto podzielić na dwie części 60-40% . Mniejszą część włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć na blasze i piec na złoty kolor ok. 20 minut w 190 stopniach. Następnie zostawić do całkowitego wystudzenia.
    3. Białka ubić na sztywno, powoli wsypywać cukry cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Powoli dodawać proszki budyniowe, a następnie olej . Wszystko zmiksować na jednolitą masę białkowo- budyniową.
    4. Na wystudzony spód wylać pianę. Wyrównać i ułożyć gęsto owoce. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
    5. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 35 minut. Przestudzone ciasto poprószyć cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można przygotować wcześniej aby lepiej się zamroziło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować