Kruche owocowe ciasto z lekką pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Z mąki, miękkiej margaryny, proszku do pieczenia, cukru pudru i 5 żółtek wyrobić masę. Ciasto podzielić na dwie części 60-40% . Mniejszą część włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć na blasze i piec na złoty kolor ok. 20 minut w 190 stopniach. Następnie zostawić do całkowitego wystudzenia.
3. Białka ubić na sztywno, powoli wsypywać cukry cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Powoli dodawać proszki budyniowe, a następnie olej . Wszystko zmiksować na jednolitą masę białkowo- budyniową.
4. Na wystudzony spód wylać pianę. Wyrównać i ułożyć gęsto owoce. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
5. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 35 minut. Przestudzone ciasto poprószyć cukrem pudrem.
Porady
Ciasto można przygotować wcześniej aby lepiej się zamroziło.
Komentarze