Kruche owocowe ciasto z pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis stary jak świat ,ale uwielbiam go piec z każdym owocem,bo zawsze jest smaczne i wilgotne. Tutaj wykorzystałam sezonowe owoce poziomki i truskawki, które podczas pieczenia pięknie pachniały.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    3 szklanki mąki pszennej
    300g zimnego masła 82%
    1 szklanka cukru + 0,5 szklanki cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 cukier waniliowy
    2 budynie śmietankowe
    0,5 szklanki oleju
    owoce:
    poziomki
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche owocowe ciasto z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. kruche ciasto: mąkę, proszek , masło, 0,5 szklanki cukru i żółtka ugniatamy jednolitą masę. Dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Schładzamy przez godzinę.
  • ciasto 2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.Większą połowę ciasta rozwałkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dociśnij i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 20 minut.
  • pianka 3. Pianka: białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukry i stopniowo wlewaj olej. Na koniec mieszając dodaj sproszkowany budyń.
  • ciasto 4. NA wypieczony spód ciasta wykładam połowę pianki oraz układam oczyszczone i osuszone owoce.
  • ciasto 5. Przykrywamy owoce drugą częścią pianki.
  • ciasto 6. Na koniec zetrzyj drugą mniejszą część ciasta na piankę.
  • ciasto 7. Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 170-18 stopni przez około 35-40 minut.
  • ciasto 8. Po wystudzeniu ciasto lekko opadnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce Poziomki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować