Przepis stary jak świat ,ale uwielbiam go piec z każdym owocem,bo zawsze jest smaczne i wilgotne. Tutaj wykorzystałam sezonowe owoce poziomki i truskawki, które podczas pieczenia pięknie pachniały.
Kruche owocowe ciasto z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kruche ciasto: mąkę, proszek , masło, 0,5 szklanki cukru i żółtka ugniatamy jednolitą masę. Dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Schładzamy przez godzinę.
2.Blachę wyłóż papierem do pieczenia.Większą połowę ciasta rozwałkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dociśnij i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 20 minut.
3.Pianka: białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukry i stopniowo wlewaj olej. Na koniec mieszając dodaj sproszkowany budyń.
4.NA wypieczony spód ciasta wykładam połowę pianki oraz układam oczyszczone i osuszone owoce.
5.Przykrywamy owoce drugą częścią pianki.
6.Na koniec zetrzyj drugą mniejszą część ciasta na piankę.
7.Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 170-18 stopni przez około 35-40 minut.
Komentarze