Kruche ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia i pokrojoną na kawałki margarynę. Dodać jajko i żółtka, wszystko posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części ( większa na spód, mniejsza na wierzch do starcia na tarce).
2.Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki, a większą wyłożyć formę 0 śr.24/40 cm( wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Budynie ugotować w 1 litrze mleka wg.przepisu na opakowaniu.
3.Umyte, obrane, i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w plasterki. Następnie wyłożyć je na ciasto (można wcześniej podsypać bułką tartą) i posypać cynamonem. Na jabłkach rozprowadzić jeszcze gorący budyń i na niego zetrzeć na tarce mniejszą , pozostałą porcję ciasta. Piec 50 minut w 180 stopniach. Wierzch upieczonego i ostudzonego ciasta można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
* przed położeniem owoców ciasto można posypać bułką tartą
Komentarze