Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

4.5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Proste, ale jakże pyszne ciasto. Znika z talerzy jeszcze ciepłe :)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    300g margaryny lub masła
    1,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    1 jajko
    około 1 kg jabłek
    3 budynie śmietankowe z cukrem
    1 litr mleka
    cynamon
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia i pokrojoną na kawałki margarynę. Dodać jajko i żółtka, wszystko posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części ( większa na spód, mniejsza na wierzch do starcia na tarce).
  • 2. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki, a większą wyłożyć formę 0 śr.24/40 cm( wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Budynie ugotować w 1 litrze mleka wg.przepisu na opakowaniu.
  • 3. Umyte, obrane, i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w plasterki. Następnie wyłożyć je na ciasto (można wcześniej podsypać bułką tartą) i posypać cynamonem. Na jabłkach rozprowadzić jeszcze gorący budyń i na niego zetrzeć na tarce mniejszą , pozostałą porcję ciasta. Piec 50 minut w 180 stopniach. Wierzch upieczonego i ostudzonego ciasta można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

* przed położeniem owoców ciasto można posypać bułką tartą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować