Królewska karpatka

5 (1 ocen)

Tradycyjna karpatka wzbogacona kremem czekoladowym.Pyszna i całkowicie inna.\

Składniki:

  • Składniki ciasto :

    1 1/2 szklanki wody
    150g masła
    7 jajek
    1 1/2 szklanki mąki

    Składniki masa budyniowa :

    1L mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    250g masła
    1 szklanka mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko

    Składniki masa czekoladowa :

    2 szklanki mleka
    1 budyń czekoladowy z cukrem
    1/2 kostki miękkiego masła
    1 łyżka cukru pudru

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Królewska karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasto :

    Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsyp mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstaw do ostygnięcia. Wbijaj jajka pojedynczo, za każdym razem miksując. Ciasto podziel na 2 części i wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz każdą cześć przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. (nie otwieraj drzwi od piekarnika bo ciasto może opaść)




  • 2. Przygotowanie masy budyniowej :

    Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.

  • 3. Przygotowanie masy czekoladowej :

    Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka. Zagotuj. W pozostałej części mleka wymieszaj budyń i wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj dokładnie tak aby nie powstały grudki. Ściągnij z ognia, przykryj folią i ostudź. Masło z cukrem pudrem zmiksuj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami budyń czekoladowy.

  • 4. Przygotowanie królewskiej karpatki :

    Jedną cześć ciasta posmaruj budyniem czekoladowym. Następnie połóż masę jasną i przykryj drugą częścią ciasta. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować