Królewska karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasto :
Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsyp mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstaw do ostygnięcia. Wbijaj jajka pojedynczo, za każdym razem miksując. Ciasto podziel na 2 części i wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz każdą cześć przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. (nie otwieraj drzwi od piekarnika bo ciasto może opaść)
2.Przygotowanie masy budyniowej :
Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.
3.Przygotowanie masy czekoladowej :
Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka. Zagotuj. W pozostałej części mleka wymieszaj budyń i wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj dokładnie tak aby nie powstały grudki. Ściągnij z ognia, przykryj folią i ostudź. Masło z cukrem pudrem zmiksuj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami budyń czekoladowy.
4.Przygotowanie królewskiej karpatki :
Jedną cześć ciasta posmaruj budyniem czekoladowym. Następnie połóż masę jasną i przykryj drugą częścią ciasta. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Komentarze