Kremówka z płatkami kukurydzianymi

4.48 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis ten znalazłam w jednym ze segregatorów mojej mamy. Mama lubi zbierać ciekawe przepisy czy różnego rodzaju porady, ale rzadko kiedy je wykorzystuje. Robiąc wiosenne porządki przepis ten wysunął się z jednego ze segregatorów i postanowiłam po prostu zrobić coś na słodko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 300 g mąki;
    • 375 g cukru;
    • 3 jajka;
    • 75 g masła lub margaryny;
    • 250 ml śmietany kremówki;
    • cukier waniliowy i proszek do pieczenia;
    • 0,25 l mleka;
    • 75 g płatków kukurydzianych;
    • opakowanie kremu waniliowego typu karpatka.
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremówka z płatkami kukurydzianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę wlać do miski. Dodać szklankę cukru, cukier waniliowy i jajka. Dokładnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na płaskiej blasze wyłożonej pergaminem. Piec 15 minut w temperaturze 150°C.
    Tłuszcz zagotować z 2 łyżkami mleka i resztą cukru. Dodać płatki kukurydziane. Masę rozsmarować na powierzchni ciasta. Ciasto jeszcze raz piec przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić aby wystygło.
    Z reszty mleka i proszku karpatkowego przyrządzić krem. Ostudzone ciasto przekroić na pół wzdłuż ciasta. Rozsmarować krem na wolnej połowie ciasta. Na krem kładziemy połowę ciasta z płatkami kukurydzianymi i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 minut przed podaniem.

Porady

Dobrze jest aby ciasto po upieczeniu pobyło jeszcze przez 15 min w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować