Kotleciki drobiowe z prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na kotlety mielone z piersi kurczaka z dodatkiem prawdziwków i świeżego koperku. Kotleciki są delikatne, puszyste i niezwykle smaczne. Ta wersja wykonana jest z dodatkiem bezglutenowej bułki tartej, ale można ją zastąpić tą zwykłą. Serdecznie polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • - około 550 g piersi z kurczaka
    - 400 g prawdziwków z zalewy solnej
    - 2 białe cebule
    - mały pęczek koperku
    - 4 łyżki bułki tartej bezglutenowej (+ do panierki)
    - 1 jajko
    - sól do smaku
    - świeżo zmielony pieprz
    - olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki drobiowe z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebule kroimy w kostkę, a następnie szklimy ją na oleju rzepakowym.
  • 2 2. Do zeszklonej cebulki dodajemy wypłukane z zalewy solnej prawdziwki* i smażymy całość do uzyskania odpowiedniej miękkości, a następnie studzimy.

    * do przyrządzenia kotlecików możemy także użyć prawdziwków suszonych, które po namoczeniu delikatnie podgotowujemy.
  • 3 3. Wystudzone prawdziwki i cebulkę, a także piersi z kurczaka, mielimy w maszynce do mięsa.
  • 4 4. Do zmielonych składników dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekany koperek i doprawiamy farsz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 5 5. Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej (u mnie bezglutenowa).
  • 6 6. Kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

    Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować