Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem

5 (175 ocen)

  • 60 min

Propozycja na delikatne, smakowite i bardzo aromatyczne kotleciki mielone z piersi kurczaka, świeżych pieczarek i koperku. Idealnie sprawdzą się na smaczny, pożywny i sycący obiadek :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 800 g piersi z kurczaka
    - 500 g pieczarek
    - 2 cebule białe
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 pęczek świeżego koperku
    - 1 jajko
    - 6 łyżek bułki tartej + do panierki
    - 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
    - świeżo mielony pieprz
    - sól do smaku
    - olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki pieczarkowo - drobiowe z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy 2 przeciśnięte lub drobno pokrojone ząbki czosnku.
  • 2 2. Do zeszklonej cebulki i czosnku dodajemy obrane i pokrojone w pasy pieczarki, a następnie smażymy wszystko do momentu, aż woda z grzybów odparuje.

    Studzimy zawartość patelni.
  • 3 3. Piersi kurczaka oczyszczamy ze ścięgien oraz włókien i mielimy wraz z ostudzoną cebulą, czosnkiem i pieczarkami w maszynce do mięsa.
  • 4 4. Do zmielonych składników dodajemy jajko, posiekany koperek, bułkę tartą i 1 łyżkę sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 5 5. Z powstałego farszu formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
  • 6 6. Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

    Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Drób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować