Kora Dębu

4.5 (188 ocen)

  • 1 min

Wyśmienite ciastko z orzechami i dodatkiem alkoholu. Orzeczy i rodzynki smacznie komponują się z delicjami i galaretką.

  • 1 min

Składniki:

  • Ciasto:
    8 białek, 3 żółtka, 20 dag cukry, 20 dag posiekanych orzechów włoskich, opakowanie wiórków kokosowych, opakowanie rodzynek, łyżka mąki, czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
    Krem:
    puszka brzoskwiń, 2 budynie waniliowe, łyżka mąki, 5 żółtek, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, szklanka wody, 1,5 kostki masła.
    Dodatkowo: 3 paczki delicji pomarańczowych, 2 galaretki brzoskwiniowe, oraz spirytus do nasączenia delicji.
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kora dębu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasto:
    Białka ubić z cukrem cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Następnie, mieszając, dodać bakalie oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać i tak przygotowane ciasto wylać na dwie jednakowe prostokątne, blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 minut.

    Przygotowanie kremu:
    Brzoskwinie osączyć i odłożyć, sok zagotować z dodatkiem cukru i cukry waniliowego. Budynie rozpuścić w szklance wody. Dodając mąkę oraz żółtka i, cały czas mieszając, wlać na gotujący sok. Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać zimny budyń.
    Końcowy etap:
    Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Na pierwszy placek wyłożyć połowę kremu. Następnie ułożyć delicje moczone w spirytusie, wyłożyć na nie pozostały krem i przykryć drugim plackiem. Na wierzchu ułożyć dowolnie pokrojone brzoskwinie i zalać je tężejącą galaretka.

Porady

delicje nie moczyć długo w alkoholu ponieważ się rozpadną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować