1.Przygotowanie ciasto:
Białka ubić z cukrem cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Następnie, mieszając, dodać bakalie oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać i tak przygotowane ciasto wylać na dwie jednakowe prostokątne, blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 minut.
Przygotowanie kremu:
Brzoskwinie osączyć i odłożyć, sok zagotować z dodatkiem cukru i cukry waniliowego. Budynie rozpuścić w szklance wody. Dodając mąkę oraz żółtka i, cały czas mieszając, wlać na gotujący sok. Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać zimny budyń.
Końcowy etap:
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Na pierwszy placek wyłożyć połowę kremu. Następnie ułożyć delicje moczone w spirytusie, wyłożyć na nie pozostały krem i przykryć drugim plackiem. Na wierzchu ułożyć dowolnie pokrojone brzoskwinie i zalać je tężejącą galaretka.
Porady
delicje nie moczyć długo w alkoholu ponieważ się rozpadną
Komentarze