Kora Dębu

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Doskonała uczta dla podniebienia tych wymagających , ale też i dla zwyczajnych amatorów słodkości.Polecam serdecznie!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto: 2 łyżki mąki
    8 białek
    szklanka cukru
    3 żółtka
    po 20 dag rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
    10 dag wiórków kokosowych
    łyżka maku
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem i dodatki: puszka brzoskwiń
    3 łyżki cukru
    5 żółtek
    2 budynie śmietankowe
    25 dag masła
    galaretka brzoskwiniowa
    2 opakowania delicji wiśniowych
    0,5 szklanki naparu z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Krem

Kora dębu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto. Z białek ubijamy pianę i, nadal ubijając, dodajemy po jednym żółtka. Następnie kolejno pozostałe składniki. Ciasto dzielimy na połowę i pieczemy dwa placki w niezbyt wysokiej temperaturze, mniej więcej ok. 40 min.
    Robimy masę. Syrop z brzoskwiń zagotowujemy z trzema łyżkami cukru. Zdejmujemy z ognia i, mieszając, wlewamy do niego zawiesinę z żółtek wymieszanych z proszkiem budyniowym i szklanką wody. Gotujemy jak budyń. Studzimy i ucieramy z masłem.
    Rozpuszczamy galaretkę w mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu.
    Na ostudzonym placku układamy warstwami: połowę kremu, delicje maczane w kawie, resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem.
    Brzoskwinie kroimy w kostkę, mieszamy z tężejącą galaretką i wykładamy na wierzch ciasta.
    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Możemy użyć dwóch galaretek, zamiast jednej, wszystko zależy od rozmiaru placków. Jedna wystarcza na średniej wielkości tortownicę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Delicje Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować