Kopytka z smażoną śmietaną

4.49 (185 ocen)

  • 30 min

Tego przepisu nauczyła mnie moja teściowa już w pierwszych dniach nauki gotowania.Wcześniej mieszkałam w mieście i obce mi były wiejskie kulinaria:-)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
    300 gram mąki pszennej
    50 gram mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól do smaku
    Na śmietanę smażoną:
    4 szklanki śmietany wiejskiej 36%
    1 łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Kopytka z smażoną śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka:
    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i wykładamy na stolnicę. Dosypujemy obie mąki, jajko, sól, i całość bardzo dokładnie mieszamy wygniatając ciasto. Dzielimy ciasto na 3 mniejsze porcje ,tworząc kule. Z kuli formujemy wałki o grubości 3 cm,lekko spłaszczamy i kroimy na kluski o szerokości 1,5 cm . Wałek obsypujemy mąką aby ciasto się nie kleiło i kroimy ukośnie tworząc wałeczki. Gotowe kopytka wrzucamy na gotującą się wodą z odrobiną soli oraz oleju. Gdy wypłyną na wierzch, znak że są ugotowane.

    Śmietana do kopytek:
    Na patelnię wylewamy 4 szklanki śmietany wiejskiej. Dodajemy 1 łyżkę smalcu i podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować i zmieniać kolor na ciemniejszy, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gdzieś po 5 minutach mieszania śmietana stanie się złocista i będzie jej bardzo mało.Wtedy odstawiamy z palnika i jeszcze chwilkę mieszamy.

    Ugotowane kopytka podajemy z gorącą śmietaną

Porady

Przed wałkowaniem, krojeniem oraz układaniem ciasta zawsze pamiętajmy aby podsypywać stolnicę mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować